Egekilde har fokus på klima og miljø

Hos Royal Unibrew har vi sat ambitiøse mål for at reducere vores påvirkninger på klima og miljø ikke kun hos os selv men fra hele den værdikæde, vi er en del af.  Som en førende drikkevarevirksomhed er det simpelthen vores pligt. Vi har således fokus på at mindske klima- og miljøpåvirkninger fra råvarer, produktion, pakkematerialer og transport. Vi er kommet langt, men vi er ikke 100 % i mål endnu.

Nedenfor kan du læse mere om grundlaget for Egekildes CO₂-aftryk og -vurderinger, Egekildes forpligtelse til at mindske belastningen på miljøet og relationen til den bredere bæredygtighedsdagsorden. I samarbejde med rådgivningsvirksomheden COWI har vi udarbejdet en omfattende plan for at mindske vores CO2-aftryk (carbon footprint) hele vejen fra Egekilden til køleskabet.

Egekilde arbejder for at nedbringe klimapåvirkninger

Naturen er det vigtigste vi har, og den skal vi passe på – derfor er Egekilde CO2e klimakompenseret*. Udledningen af CO2 er tæt knyttet til den måde, vi lever på: Vi udleder CO2, når vi producerer varme og el, og når vi bruger benzin og diesel i vores biler baseret på fossile brændsler som f.eks. olie, kul og gas. Vi bidrager også til CO2-udledningen, når vi køber mad og andre produkter, som har krævet energi at fremstille og transportere. Heldigvis kan vi alle være med til at gøre en samlet forskel for klimaet ved at træffe små gode valg i hverdagen. Egekilde har truffet sit valg og har valgt at mindske sit aftryk på klimaet. Dette gøres ved at øge andelen af genanvendte materialer, øge energieffektivitet og skifte til vedvarende energikilder i produktion og transport. Der hvor vi ikke kan komme helt i mål, kompenserer vi for den påvirkning, som Egekilde har på klimaet. I samarbejde med rådgivningsvirksomheden COWI, har vi beregnet, hvordan vi kan reducere Egekildes CO2-aftryk hele vejen – fra kilden til køleskabet.

Siden 2011 har Royal Unibrew udført årlige beregninger over CO₂-aftrykket samt fremskrivninger af CO₂-aftrykket for det kommende år for hver variant af vores Egekilde-produkter. Det betyder, at Royal Unibrew har registreret og overvåget Egekilde produkters CO2-aftryk, hvilket inkluderer de forskellige CO2 reduktionstiltag, som Royal Unibrew har implementeret i Egekilde-produktionslinjen og forsyningskæden.

Mens Royal Unibrew stræber efter at reducere Egekilde produkters CO2-aftryk gennem forskellige tiltag, kan det være udfordrende at opnå CO₂-neutralitet på grund af de resterende emissioner, der ikke kan reduceres fuldstændigt og som typisk er de sværeste at nedbringe. For at tackle disse emissioner engagerer Royal Unibrew sig i CO₂-kompenserende tiltag, også kendt som klimakompensation. Ved at investere i pålidelige projekter gennem anerkendte ordninger (Gold standard), sikrer Royal Unibrew reduktion af klimapåvirkningen, der svarer til det estimerede CO2-aftryk fra hele produktets livscyklus dvs. fra kilden, øvrige råvarer, fremstilling af emballage og Egekilde til køleskabet og hele vejen til emballagen indsamles, genanvendes eller forbrændes.

*CO2e er en fællesbetegnelse for drivhusgasser som lattergas, metan, carbondioxid m.fl., der påvirker jordens klima gennem global opvarmning.

SPØRGSMÅL OG SVAR

Hvorfor er Egekilde klimakompenseret?

Naturen er det vigtigste, vi har. Derfor har vi gjort, hvad vi kan for at gøre Egekilde CO2-neutral ved forskellige tiltag fra kilde til køleskab igennem klimakompensation. Det giver os samtidig mulighed for at imødekomme efterspørgslen på produkter, der har en mindre miljøpåvirkning og gøre det nemt for dig at nyde en mineralvand med omtanke for miljøet.

Hvad betyder det, at Egekilde er CO2-neutral?

At være CO2e-neutral betyder, at alle drivhusgasser relateret til et produkt eller proces reduceres til nul. Royal Unibrew, der ejer Egekilde, forpligter sig løbende til at reducere egen CO2-udledning i produktionen af Egekilde. Den CO2, som stadig udledes, kompenserer vi for ved at investere i vedvarende energiprojekter.

CO₂-kompensation af de uundgåelige emissioner fra Egekilde sikrer, at emissionerne forbundet med Egekilde-varianterne effektivt bliver balanceret og resulterer i en neutral CO₂-påvirkning. Dette er nødvendigt, da CO₂-neutralitet kræver, at alle drivhusgasemissioner fra alle faser af produktets livscyklus, og inden for det angivne produktsystem afgrænsning, er blevet reduceret, fjernet eller taget i betragtning gennem et system med CO₂-kompensation (CO₂-kreditter).

Hvad er CO2-kreditter?

Som virksomhed kan man kompensere for sin CO2-udledning ved at købe CO2-kreditter, der sikrer en tilsvarende CO2-reduktion et andet sted i verden. Hos Royal Unibrew køber vi kun CO2-kreditter for de emissioner, vi ikke selv kan reducere, da det vigtigste er at reducere frem for at købe CO2-kreditter. CO2-kreditterne går til etablering af vedvarende energiprojekter i udviklingslande.

Hvad er CO2-aftryk?

CO2-aftryk er et begreb, som dækker virksomhedens udledning af CO2e. CO2-aftryk bliver typisk opgjort i ton og indeholder CO2-emissioner fra alle de virksomhedsaktiviteter, som medfører et CO2-udslip, f.eks. emballage, produktion og transport. I samarbejde med rådgivningsvirksomheden COWI har Egekilde fået beregnet sit CO2-aftryk. Beregningerne dækker hele livscyklus fra udvinding af råstoffer, produktion af emballage, smagsstoffer mv. til transport og bortskaffelse af emballage. I beregningerne indgår alle aktiviteter som f.eks. oppumpning af vand fra Egekilden, transport til Royal Unibrew i Faxe, tapning og transport til detailhandlen.

Er det dokumenteret, at Egekilde er klimakompenseret?

Ja, Egekilde er dokumenteret klimakompenseret. Vi arbejder sammen med rådgivningsvirksomheden COWI, som har udarbejdet CO2-planen for Egekilde og som sikrer, at CO2 går i 0 med kompensationen og vores øvrige tiltag.

Er hele Egekilde-serien klimakompenseret?

Ja, alle vores Egekilde mineralvand er klimakompenseret.

Egekilde uden brus

Naturligt mineralvand. Den naturlige mineralvand med sin unikke sammensætning af mineraler, fra kilden dybt under de sydsjællandske skove.

Egekilde med mild brus

Naturligt mineralvand blot tilsat blid brus.

Mere information

Ingredienser

Naturligt mineralvand, kulsyre.

Næringsindhold pr. 100 ml
Energi 0 kJ/0 Kcal
Fedt 0 g
- Heraf mættede fedtsyrer 0 g
Kulhydrat 0 g
- Heraf sukkerarter 0 g
Protein 0 g
Salt 0,04 g

Egekilde Fersken & Havtorn med brus

Naturligt mineralvand tilsat perlende brus og en dejlig smag af fersken og havtorn.

Mere information

Ingredienser

Naturligt mineralvand, kulsyre, naturlige aromaer.

Næringsindhold pr. 100 ml
Energi 0 kJ/0 Kcal
Fedt 0 g
- Heraf mættede fedtsyrer 0 g
Kulhydrat 0 g
- Heraf sukkerarter 0 g
Protein 0 g
Salt 0,04 g

Egekilde Hindbær & Rabarber med brus

Naturligt mineralvand tilsat perlende brus og en dejlig smag af hindbær og rabarber.

Mere information

Ingredienser

Naturligt mineralvand, kulsyre, naturlige aromaer.

Næringsindhold pr. 100 ml
Energi 0 kJ/0 Kcal
Fedt 0 g
- Heraf mættede fedtsyrer g
Kulhydrat 0 g
- Heraf sukkerarter 0 g
Protein 0 g
Salt 0,04 g

Egekilde Hyldeblomst & Lime med brus

Egekilde hyldeblomst & Lime har en mild smag af hyldeblomst og et forfriskende strejf af lime.

Mere information

Ingredienser

Naturligt mineralvand, kulsyre, naturlige aromaer.

Næringsindhold pr. 100 ml
Energi 0 kJ/0 Kcal
Fedt 0 g
- Heraf mættede fedtsyrer 0 g
Kulhydrat 0 g
- Heraf sukkerarter 0 g
Protein 0 g
Salt 0,04 g

Egekilde Citrus med brus

Naturligt mineralvand tilsat perlende brus og en forfriskende smag af citrus.

Mere information